На цьому сайті ми розглянемо чотири доби української історії: Козацьку добу, Національно-визвольну революцію 1917-20-х років, Визвольний рух 1930-50рр., сучасну історію.

Козацька доба - це фактично початок творення української нації. Як пише Дмитро Яворницький: "Поляки, прийнявши у свою землю Київ і малоросійські краї 1340 року, через певний час усіх людей, які там жили, обернули в рабство, але ті з цих людей, котрі здавна вважали себе воїнами, котрі навчилися володіти мечем і не визнавали над собою рабського ярма, ті, не знісши гніту й рабства, стали самочинно селитися біля ріки Дніпра, нижче порогів, у пустих місцях і диких полях, живлячись рибальством і звіроловством та морським розбоєм проти бусурманів." Тобто Україна, як видно із самої назви, у пізньому середньовіччі це "дике поле", аналог дикого Заходу (frontier) Америки. Люди, які стали основої нації не підкорялися ні одному із володарів, жили вільно і самі боронили свої права.

Національно-визвольною революцією 1917 – 1920-х років український народ створив героїчну добу в період, коли в Європі тільки почали творитися політичні нації. Основою цієї доби став активний повстанський рух на сході, півдні та центрі України. Як пише історик Роман Коваль: "Військову поразку цього періоду не слід сприймати за катастрофу. Головне, що пробудившись із летаргічного сну, ми вийшли – хай і на короткий час – на світову арену як повноцінна, неповторна, фізично могутня нація". 

Представники Визвольного руху 1930-50 рр. перейняли ініціативу патріотів 20-х років і використали їх ідеї, знання і тактику боротьби для успішного протистояння імперським режимам Гітлера і Сталіна протягом більше, ніж 10 років на фронтах і ще кількох десятитиліть у підпіллі. В результаті ця боротьба призвела до виокремлення України як держави спочатку в межах СРСР, а потім і до падіння більшовицького режиму і встановлення української незалежності у 1991 році.


Слава Україні!

Українська Героїчна Історія 

 

 

В Україні немає чесних судів

Акції у підтримку Павліченків проходять по всій країні.

 

Духовна їжа: чому перекривають дихання українській книжці?

Література з давніх давен була одним з найпотужніших важелів впливу на свідомість і духовність кожного народу. І саме впливаючи на книговидавництво, можна маніпулювати ціннісним вмістом духовної їжі українців.

Українські винахідники, газ і альтернативні джерела енергії

Холоднюча зима, газові війни з Росією… В таких умовах кожного українця турбує, що ж буде з газом далі, скільки доведеться за нього платити і чи буде тепло в хаті й наступної зими, якщо й та буде суворою. Чи є в українців енергетична альтернатива, окрім вирубування лісів й перехід на тепло з деревини? Є. До того ж, не одна.

«Пам’ятай про Крути!»

Бій під Крутами 29 січня 1918 року повинен бути для нас не лише трагічною сторінкою української історії, а передусім зразком патріотичних цінностей, на яких слід виховувати сучасні покоління, гартувати українську націю. «Пам’ятай про Крути!» - закликає однойменна молодіжна кампанія з вшанування пам'яті героїчних юнаків.

Україна Соборна

Яскраве й згуртоване святкування Дня Соборності та Свободи 22 січня вкотре підтвердило, незважаючи на сепаратистські настрої політиків та окремих діячів культури, що Україна - єдина та неподільна.

logo 1

© 2008 SlavaUkraini.org | Design by 2D Studio