Конспіративна квартира Романа Шухевича у Княгиничах

08.05.08

Княгиничі, село Івано-Франківської області, де майже рік проживав Роман Шухевич з охоронцями і зв'язковими. Місце цікаве з точки зору ілюстрації конспіративних здібностей Командира УПА і його команди. Квартира знаходилася у будинку, де мешкав голова сільради, а за 100 метрів розміщувався штаб "істрєбків" (винищувальних загонів сформованих НКВС переважно з місцевих жителів для боротьби з повстанцями)!

"Хата в Княгиничах відновлена нами до того автентичного стану, як вона виглядала під час перебування там Провідника. Там були одні руїни і ми дуже багато праці вклали у неї. Я коли приїжджаю у Княгиничі мене досі переповнюють неймовірні відчуття. Щоб це зрозуміти, це потрібно було пережити", - згадує про свою роботу з Романом Шухевичем його охоронець і зв'язковий Любомир Полюга.

 

 

"Випадок, який найбільше запам'ятався відбувся один раз вночі. Раптово ми почули жіночий крик з боку поля "Рятуйте, гвалтують!". Командир з хлопцями якраз тоді перебував на квартирі. Ми поставали біля вікон у готовності зі зброєю. За дівчиною було чути лайку і постріли. Дівчина підбігла до нашого вікна і попросила відкрити, щоб вона могла сховатися. За нею очевидно гналися солдати, бо ми почули вигуки "Отдайтє дєвку!" Нас врятувала маленька дитина Ольги Ільків яка проживали з нами і від криків почала голосно плакати. Крик розбудив місцевого жителя, який покликав голову села, і істрєбки відступили. Ми тоді були дуже напружені, адже вчотирьох з пістолетами мало що могли зробити проти загону з автоматичною зброєю, - згадує Полюга".

Любомир Полюга та Ольга Ільків в Княгиничах, 2008 рік.

Бункер у Княгиничах був зроблений під піччю в кімнаті, де жив Шухевич. Вентиляцію бункера охоронці Зенко і Левко завели у димар печі сусідньої квартири, про що її мешканці не знали.

Як знайти?

Музей у Княгиничах є частиною маршруту по місцях УПА пов'язаних із Романом Шухевичем, до якого також входять конспіративні квартири у селах Грімне та Білогорщі. Як і майже 60 років тому місця Шухевича не так легко знайти, тому раджу перед відвідинами зателефонувати: (0322) 74-33-04 або (032) 243-17-74, завідувач музею Хімко Ярослав Васильович.

 

повернутись

Щоб мати змогу залишати коментарі, необхідно зареєструватись.

logo 1

© 2008 SlavaUkraini.org | Design by 2D Studio