Дмитро Білінчук

15.10.08

Білінчук прямо причетний до формування Яворівського фото архіву, який майже неушкодженим дійшов до наших днів. Завдяки цьому ми маємо 216 унікальних негативів з життя УПА. 

Дмитро Білінчук народився у 1919 р. в селі Ільцях Жаб'євського повіту на Станіславщині (тепер Верховинський район Івано-Франківської області). У 1940 р. його родину депортували до трудових поселень віддалених районів СРСР. Дмитрові вдалося уникнути арешту НКВД через відсутність на той час вдома.  Організував загін бойовиків з метою диверсійної діяльності проти представників радянської влади.

В часи німецької окупації провадив підривну роботи проти нового режиму. У червні 1942 р. під час сутички у с. Ільцях застрелив коменданта поліції Пірожека. Його розшукувало і врешті решт схопило гестапо. Коли ж везли "Хмару" до Коломиї, побратими влаштували засідку і відбили його.

Як пише Василь Павлів у книзі "Яворівський фотоархів УПА": "Був "Хмара" парубок вродливий, фізично сильний і дуже відважний. По всьому Косівському повіту німці розклеїли листівки з текстом про винагороду тому, хто вкаже його місцеперебування, а він серед білого дня приїхав конем в центр самого Косова до панночки, яку вподобав. Переполох вчинився... Але не знайшли ні коня, ні "Хмари" - зник!"

У 1943 р. повітовий провідник ОУН ‘Курява’ залучив Д. Білінчука до ОУН і підпорядкував повітовому референтові Служби безпеки Костю Ґенику (1920-1950). Весною 1944 р. після військового вишколу в старшинській школі УПА став чотовим у сотні Юліана Матвіїва  ‘Недобитого’ (1912-1953). Влітку 1944 р. очолив сотню УПА ім. Богдана Хмельницького в курені «Перемога». 

Із 1946 р., після розформування сотні, Д. Білінчук став членом Косівського надрайонного проводу ОУН та референтом СБ. Влітку 1949 р. брав участь у рейді відділу УПА до Румунії.

24 травня 1952 р. через зраду потрапив до полону. 8 квітня 1953 р. був розстріляний НКВС у Лук'янівській тюрмі у Києві разом із повстанцями М. Харуком – ‘Вихором’, Ю. Матвіївим – ‘Недобитим’, ‘Ненаситцем’ та ‘Орисею’.

 

 

 

повернутись

Щоб мати змогу залишати коментарі, необхідно зареєструватись.

logo 1

© 2008 SlavaUkraini.org | Design by 2D Studio