Юрій-Франц Кульчицький

06.10.09

   Кульчицький був народжений в 1640 р. в селі Кульчиці біля Самбору. Молодою людиною він вивчав турецьку мову й культуру, був купцем і почав свою діяльність як перекладач, досконало знаючи турецьку, сербську, угорську, румунську і німецьку мови. Набувши досвіду, Кульчицький невдовзі і сам починає торгувати килимами, шовком, золотом і сріблом, одночасно залишаючись перекладачем з турецької при дворі австрійського цісаря.

    Під час Віденської відсічі 1683 він визвався вийти з обложеного і голодного міста, щоб зв'язатися з Герцогогом Лотарингії Карлом V. Разом з його надійним слугою, Єжі Михайловичем, він покинув місто в турецькому вбранні й перетнув ворожі лінії, співаючи Оттоманських пісень. Зв'язавшись з герцогом, пара зуміла повернутися до міста з обіцянкою військовою допомогою, що наближалась. Завдяки цим відомостям муніципальна рада вирішила не здаватися турецькій армії паші Кари Мустафи, а продовжувати боротьбу.

   12 вересня облога була знята приведеним польським королем Яном III Собеським військом європейських союзників. Вдячні городяни Відня визнали Кульчицького героєм. Муніципальна рада нагородила його чималою сумою грошей, а бюргери надали йому дім в міському районі Леопольдштадт (Leopoldstadt). Король Ян III Собеський безпосередньо надав Кульчицькому 300 мішків кави, яку знайшли в захопленому таборі армії паші Кари Мустафи.

  Граф Штаремберг, комендант Відня, високо оцінив подвиг героя Відня Юрія Франца Кульчицького: «Дорогий приятелю! За твій геройський подвиг я не є встані тобі заплатити! Всі скарби світу замалі, щоби нагородити тебе за це величне діло, яке ти для Відня, для римсько-німецької імперії зробив!», - читаємо в повісті. І далі - «Німкені були захоплені його красою, його смаглявим лицем, блискучими чорними очима, його високим ростом, його правдивою лицарською поставою…»

   Кульчицький відкрив кав'ярню «Hof zur Blauen Flasche» (Дім під Блакитною Пляшкою) у Відні в кравецькому ряду біля собору. Завдяки Кульчицькому кава стала відомою в Австрії, і з часом його кав'ярня стала одним з найпопулярніших місць у місті. Кульчицький завжди обслуговував кавою в турецькому вбранні, чим додавав оригінальності місцю. Іншою його ідеєю було подавати каву з молоком та цукром, що було невідоме туркам і подобалось віденцям. Відкрита у 1683 кав'ярня Кульчицького була першою у Відні і одною з перших в Європі — каву на той час ще зовсім не пили у Східній Європі, однак вона вже поширювалась на заході — декілька кав'ярень працювали у Парижі, Лондоні, Оксфорді та Бостоні. Пам'ять Кульчицького увічнено статуєю на віденській вулиці Kolschitzky.

повернутись

Щоб мати змогу залишати коментарі, необхідно зареєструватись.

logo 1

© 2008 SlavaUkraini.org | Design by 2D Studio