Битва під Корсунем

21.07.11

БИТВА ПІД КОРСУНЕМ (15–16 травня 1648)

За 132 км від Києва знаходиться богом забуте село, яке назване на честь однієї з найбільш яскравих перемог української зброї. Саме поблизу села Виграїв Корсунь-Шевченківського р-ну повстанці на чолі з Богданом Хмельницьким вщент розбили коронне військо польське і взяли в полон чимало поважних шляхтичів.

З тактичної точки зору Корсунська битва - яскравий приклад хитрості та організаторського вміння Хмельницького. Там були і засланий "шпигун", який свідомо ввів поляків в оману, і козацькі вершники, які навмисно здіймали куряву за кручами, щоб створити враження величезного війська і приховані рови, які Кривоніс викопав, щоб заманити у пастку поляків. Але про все по порядку...


Після перемоги Богдана Хмельницького у битві під Жовтими Водами М.Потоцького та Я.Вишневецького польське військо 12 травня зупинилося табором за Корсунем, під фільварками на лівому березі Росі. Узнавши, що військо Хмельницького уже на підході, знервований Потоцький віддав Корсунь на грабунок жовнірам і водночас наказав копати шанці з трьох боків табору (з четвертого боку його захищав старий вал, який лише трохи поправили). Військо М.Потоцького складалося з 5,5 тис. кінноти і 1.600 чол. піхоти при 30–40 гарматах. Разом з обозними і слугами загальна кількість людей у польському таборі становила понад 20 тис. чол.

"Козак". Картина А.Манастриського.

Б.Хмельницький послав наперед полк Кривоноса та частину татар із наказом – затримати противника до підходу основних сил козацько-татарського війська. Увечері 14 травня загін Кривоноса діяв за Россю, в тилу Потоцького. Під Стеблевом, за милю на захід від Корсуня, козаки Кривоноса загатили ріку Рось, щоб полегшити доступ до польського табору. На світанку 15 травня у район Корсуня підійшли основні сили козаків і татар, почали переправлятися через Рось і скупчуватися в Корсуні. Військо Б.Хмельницького, яке вийшло у район Корсуня, мало понад 20 тис. козацької піхоти і не менше 20 тис. татарської кінноти; його артилерія мала 26 гармат. Потоцький наказав запалити фільварки. Вогонь швидко перекинувся на місто, й незабаром увесь Корсунь вигорів, за винятком замку та церкви. Увесь день 15 травня пройшов у дрібних сутичках невеликих загонів, розвідці та перестрілці.

"Б.Хмельницький". Картина І.Сошенка.

Пізно увечері 15 травня в наметі М.Потоцького відбулася військова рада. Серед польського командування не було одностайності. Польний гетьман Мартин Калиновський та інші досвідчені воїни радили зміцнити табір і відбиватися. Проте налякана перебільшеними слухами про чисельність татар більшість, і серед них М.Потоцький, наполягали на відступі. Врешті, враховуючи великі сили козаків і татар, відсутність надії на допомогу, відсутність корму для коней, було вирішено на світанку наступного дня відступити на Богуслав.

На світанку 16(26) травня польське військо під захистом табору з возів рушило з-під Корсуня по Богуславському шляху. Козаки і татари вільно пропустили ворожий табір, супроводжуючи його із боків і позаду. Рухаючись в умовах повного оточення, М.Потоцький не мав змоги здійснювати контроль маршруту і організовувати розвідувальне та інженерне забезпечення просування свого війська. Кілька разів зчинялася перестрілка. Під прикриттям чагарників козакам вдалося непомітно наблизитись до польського табору, відкрити вогонь і знищити частину запряжних коней, від чого помітно зменшилась кількість возових рядів табору.

Панорама Корсунської битви. Історичний музей у Корсунь-Шевченківському.

Опівдні поляки, зазнавши відчутних втрат, увійшли в балку, густо зарослу лісом і чагарником. Долаючи пагорби та яруги під постійним обстрілом козаків і татар, вони наблизились до пагорбів, між якими проходила широка (близько 3,5 км) і глибока балка, тепер поблизу села Виграїв (названого пізніше на честь перемоги Б.Хмельницького).

Схема Корсунської битви 1648 року.

Польське військо, затиснуте ліворуч заболоченою Виграївкою, а праворуч кручами, наткнулося на перекоп і завали на шляху і змушене було зупинитися. Схил балки був таким урвистим, що під час спроб обійти перешкоду вози переверталися. Табір утратив порядок. Розгорнути до бою артилерію не вдавалося, бо вози застряли в багні. Тіснота і висока динаміка бою не дозволили стати до бою кавалерійським хоругвам тилової частини. Спереду і з боків по поляках вдарили з гармат і самопалів козаки Кривоноса, які засіли в заздалегідь викопаних шанцях. З тилу спантеличеного ворога атакували козаки самого Хмельницького і татари Тугай-бея.

Фото з реконструкції Корсунської битви. Село Виграїв 2008 р.

За чотири години польське військо було повністю розгромлене. Близько другої-третьої години дня польська армія припинила своє існування. Переважна більшість жовнірів загинула, інших (понад 8,5 тис.) взяли в полон (у тому числі Потоцького і Калиновського). Козаки захопили обоз, 41 гармату. Більш як 30 км переслідувала польських втікачів татарська кіннота. З усього війська від полону й загибелі врятувалося тільки 1,5 тис. чол.

Сучасний вигляд поля битви с. Виграїв, Корсунь-Шевченківський р-н. Фото 2008 року.

Внаслідок перемог під Жовтими Водами і Корсунем була знищена польська окупаційна армія, створилися умови для широкого розгортання національно-визвольної боротьби українського народу. Незабаром Б.Хмельницький з усім військом, рухаючись понад Россю, підійшов до Білої Церкви, яка була крайнім містом старої козацької території. Відсвяткувавши перемогу і укріпивши місто, він відпустив полки на відпочинок, а сам переїхав до Чигирина.

Камінь на місці битви у селі Виграїв, Корсунь-Шевченківського району.


Література : К р и п ' я к е в и ч І. П. Богдан Хмельницький. – К.,1954. – С.129–130; П е т р і в В. Стратегічні операції Богдана Хмельницького під час війни 1648–1649 років // Військо України. – 1993. – № 6; С м о л і й В. А., С т е п а н к о в В. С. Богдан Хмельницький. – К.,1993. – С.84–88; Г р у ш е в с ь к и й М. Історія України-Русі. – Т.VIII. – Ч.ІІ. – К.,1995. – С.186–190; С т о р о ж е н к о І. С. Богдан Хмельницький і воєнне мистецтво у Визвольній війні українського народу середини XVII століття. – Дніпропетровськ, 1996. – С.136–169. С.Р.Лях

повернутись

Щоб мати змогу залишати коментарі, необхідно зареєструватись.

logo 1

© 2008 SlavaUkraini.org | Design by 2D Studio