Меморіал бою під Крутами

06.02.11

22 січня – офіційний день Злуки, – безперечно, визначне, важливе свято. Але справжнє об'єднання українських патріотів сходу і заходу відбувалося не в кабінетах та площах, а в окопах, полях, під градом куль та снарядів.

Холодним січневим ранком 1918 року матроси і солдати переможної більшовицької армії Муравйова чекали теплої зустрічі на станції Крути. Для них мали накрити столи і, можливо, навіть привезти оркестр...

"Коли нігтем проводити по гребінцю, гребінець безперебійно-марудно дирчить. От так безупинно-марудно дирчала смерть в окопах... почався багнетний бій під вибухи трьох гармат і метушливу тріскотню кулеметів та розпучливі поодинокі вистріли з рушниць...

Сотні трупів укрили редут... Багато й наших полягло. Ворог бився завзято", – згадує учасник бою під Крутами з більшовицького боку.

Сьогодні на місці бою під Крутами військ УНР з більшовицькими окуапнтами зведено меморіал пам'яті загиблим, який складається з символічної братської могили та музею.

Музей спроектований Анатолієм Гайдамакою має вигляд залізничної станції, на платформах якої у вагонах розміщена експозиція.

Відео з автопробігу Київ-Крути 2011 року:

 

Дізнатися більше про Крути та як добратися до меморіалу можна на сайті "Пам'ятай про Крути".

повернутись

Щоб мати змогу залишати коментарі, необхідно зареєструватись.

logo 1

© 2008 SlavaUkraini.org | Design by 2D Studio