Штаб командира УПА у Грімному

05.05.08

Уявіть собі невеличке село здебільшого населене поляками, у якому розміщений радянський військовий гарнізон. І майже в центрі села, біля старої дерев'яної церкви у домі священника Шухевич вирішив облаштувати черговий підпільний штаб з підземним бункером.

Знак при в'їзді у село з траси.

"Шухевич взяв на себе обов'язок підпалювати у печі, щоб не навантажувати своїх зв'язкових, які і так мали дуже багато обов'язків - і організовувати зустрічі, передачу інформації, а крім цього варити, прати, прибирати", - згадує зв'язкова Романа Шухевича Дарія Гусяк.

Сучасний вхід у хату-музей у Грімному.

"Провідник був тут не постійно, а приходив час від часу і залишався на кілька днів. Бувало пізно увечері ми чуємо умовний стук у вікно, спочатку заходив Зенко, один із охоронців, а потім Шухевич. Заходили через вікно, віталися, перепрошували, що пізно... Наша кімната була в домі священника, який із сім'єю жив за стіною. Ніхто в селі, навіть члени місцевої організації ОУН-УПА не знали, що тут була конспіративна квартира, а тим паче хто в ній жив."

Стара дерев'яна церква Грімному.

"Через вікно ми бачили, хто наближався до хати і у випадку якщо б це був хтось посторонній, Шухевич з охоронцями ховалися до криївки. Так звичайно вони сиділи разом з нами і до криївки не ховалися. Між іншим Шухевич як тільки прийшов у Грімне кілька разів здійснив репетицію і дивився скільки секунд займає перехід від кімнати до схрону і його закриття. Спочатку був не задоволений, бо занадто довго брало часу, але потім їм все краще і краще виходило, - говорить Гусяк". ату, в якій був штаб вели сіни, до яких було два входи - з вулиці і від частини священника.Одного разу місцевий участковий зайшов до священника і потім раптово відчинив двері і відразу до кімнати, де тоді сиділи двоє зв'язкових та два охоронці Шухевича. "Хлопці були змушені стріляти. Він взимі, гловою виламав подвійні вікна і вискочив надвір, за ним Зенко. Там ще стрілянина на подвір'ю була і ми вже були змушені втікати." Учасники цих подій чисто випадково скористалися допомогою місцевого жителя Андрія Гузя. Він на той час проїжджав саньми і вивіз їх у ліс. Якщо б не Гузьо підпільникам довелося б дуже туго, адже зовсім поруч знаходилося кілька десятків радянських солдат, які почувши стрілянину відразу розпочали переслідування.

 

Андрій Гузьо (ліворуч), 2008 рік. Саме він вивіз з оточеного села зв'язкових і охоронців Шухевича на санях в далекому 1946-му. 

Як знайти? 
Музеї у Білогорщі, Грімному та Княгиничах є частиною маршруту по місцях УПА пов'язаних із Романом Шухевичем. Як і майже 60 років тому місця Шухевича не так легко знайти, тому раджу перед відвідинами зателефонувати: (0322) 74-33-04 або (032) 243-17-74, завідувач музею Хімко Ярослав Васильович. 

 

Хрест воякам УПА на місці бою у Грімному, Львівської області. У цьому районі були чималі з'єднання УПА, які часто вели бої з поляками, гітлерівцями та військами НКВС. Подібні хрести є майже у кожному селі цього району.

повернутись

Щоб мати змогу залишати коментарі, необхідно зареєструватись.

logo 1

© 2008 SlavaUkraini.org | Design by 2D Studio