75 роковини Голодомору

22.11.08

Одна з мільйонів жертв Голодомору.Полтавщина, 1933 рік.

Голод в сільських районах СРСР 1931-33 рр., зокрема України, викликаний злочинними організованими заходами комуністичних керівників УРСР і СРСР. Силові реквізиції продуктів харчування у селян спричинили масову загибель сільського населення України і півдня Росії, переважну більшість якого становили українці. Це дає підстави говорити про геноцид українського народу комуністичним режимом.

"Дела на Украине из рук вон плохи. […] Плохо по линии ГПУ. Реденсу не по плечу руководить борьбой с контрреволюцией в такой большой и своебразной республике, как Украина […] Мы можем потерять Украину".

Сталін - Кагановичу (1932)

"[...] крестьянство представляет основную армию национального движения, [...] без крестьянской армии не бывает и не может быть мощного национального движения. Это именно и имеют в виду, когда говорят, что национальный вопрос есть по сути дела вопрос крестьянский".

Й. Сталін (1925)

 

Спротив українців більшовицькому перевороту у 1917-20-х роках був настільки масштабним і звгрозливим для існування СРСР, що комуністичні бандити при владі вирішили зламати основу українського духу - село. Адже саме економічно незалежні селяни чинили найзапекліший опір владі, в той час як робітничі міста були уже цілковито підконтрольні режиму. Якби українці в 1917 році могли зазирнути у 1933-й, то не було б напевне ні одного, хто не вийшов би зі зброєю проти більшовиків. Тому цей урок має знати кожен громадянини України. Адже історія часто повторюється.

"Щоб централізувати повну владу в руках Сталіна, потрібно було вигубити українське селянство, українську інтелігенцію, українську мову, українську історію у розумінні народу, знищити Україну як таку. Калькуляція дуже проста і вкрай примітивна: нема народу, отже нема окремої країни, а в результаті — нема проблем."

Джеймс Мейс, 1982.

Згідно даних демографічної статистики можна зробити висновок, що голод 1932 року в Україні був причиною смерті 144 тис. людей. Цей голод був наслідком конфіскації хлібозаготівель з урожаю 1931 р. і припинився влітку 1932 року, тобто з новим урожаєм. Голод 1933 року став наслідком чергової кофіскації хлібозаготівель з урожаю 1932 року. На відміну від 1931 р. у 1932 р. у разі відсутності у селян зерна, проводилася конфіскація їхніх незернових запасів продовольства. В результаті цього перевага смертності над народжуваністю в українських селах почалася вже з жовтня 1932 року. Апогей голодомору припав на червень 1933 року, коли статистичні органи реєстрували десятикратно більшу, ніж звичайно, смертність у селах (тепер також відомо, що насправді було зареєстровано не більше половини смертних випадків). Аналіз статистичних даних вказує на те, що у 1933 р. від голоду померло 3 238 тис. людей. Або, беручи до уваги неточність статистики, цифри в діапазоні від 3 до 3,5 млн. людей.

 

повернутись

Визначні дати

Проголошено самостійність Кубанської Народної Республіки

   16 лютого 1918 року Законодавча Рада проголошує Самостійну Кубанську Народню Республіку. Великий вплив в утвердженні незалежності Кубані відіграла агітація кубанців-українців на сесії Крайової Ради та на Обласному з'їзді представників усього населення краю у грудні 1917 року. Тоді відбулось повне порозуміння між кубанцями та делегатами Української Центральної Ради Галаганом та Онацьким. У другій половині лютого опісля закінчення сесії на нараді членів Ради була прийнята та ухвалена резолюція про прилучення Кубані на федеративних підставах до України. Члени Ради підтримували відокремлення України від Росії. Цікаво, що навіть найзапекліші прихильники «єдиної та неподільної Росії», такі як Скобцов, голосували за федерацію з...

Народився Олександр Кульчицький

“Здатність відповідати за дію залежить передусім від двох причин: наявності самосвідомого народу, як умови розумової рефлексії для особи і від рівня самопізнання особою свого “Я”, виявлення власного самобуття”

Олександр Кульчицький

Андрусівський мир

   Андрусівське перемир’я 1667  — угода між Росією і Польщею за спиною України про припинення війни. Угода стала завершенням російсько-польської війни 1654—1667 років. До миру з росіянами поляків змусив заколот Ю. Любомирського, що охопив значну територію Речі Посполитої. Андрусівський договір визначив місце Росії, Польщі та України в системі міжнар. відносин 60—70-х рр. 18 ст.

    За умовами договору: припинялась польсько-московська війна 1654—1667 років; встановлювалося перемир’я на 13,5 років; під владою Московської держави залишалась Лівобережна Україна, Сіверська земля з Черніговом і Стародубом, а також Смоленськ; в складі Речі Посполитої залишалися Правобережна Україна (крім Києва) і Білорусь з...

Створено Кирило-Мефодіївське братство.

І козацтво стали мучить і нівечить, бо таке рівне братство християнське стояло панам на перешкоді.

«Книга буття українського народу»

Укладені "Батуринські статті"

«Батуринські статті» укладені між гетьманом І. Брюховецьким та московським урядом, що дещо обмежували гетьманську вляду в Україні на користь московського царя.

У Києві відкрито будинок-музей Тараса Григоровича Шевченка

Ось вже 170 років минуло від тоді, як було збудовано буди нок на Козиному болоті колезьким секретарем, чиновником 14 класу Іваном Івановичем Житницьким. І якщо б не ім’я славного сина українського народу Тараса Шевченка, то долю будиночка спіткало б теж саме, що і решту будівель, знесених і втрачених з часом. І навіть той факт, що в роки Великої Вітчизняної війни будинок залишився неушкодженим, хоча увесь Хрещатик було зруйновано, говорить про те, що Вищі сили оберігають пам’ять...

Листопадовий чин

конституційний акт, ухвалений Укр. нац. радою. Містив 5 статей (артикулів), у яких визначалися назва й основні засади державності Західноукр. Нар. Республіки. До скликання Установчих зборів уся повнота законодавчої влади передавалася Укр. нац. раді, а виконавчої — створюваному нею 9 листоп. Державному секретаріатові Західноукраїнської Народної Республіки.

 

Народився Пилип Орлик

Народився Пилип Орлик - Гетьман України

Створена Українська Національна Рада

Українська Національна Рада (УНРада) — передпарламент державного центру Української Народної Республіки (УНР) в екзилі

Народився Валер'ян Поліщук

Я знову піду на боротьбу охоче;

Я не стану лякатись

підстінних розстрілів щоночі.

Я заріжу свій смертний жах

Без ножа.

І з холодним мавзером рішучості в руці

Я вже йду до нових революцій.

Бо я – людський дух,

Я - вічний рух.

Я скрашую людині

Буття, піднімаючи боротьби стяг ...

Нині

Я – само життя

Валер'ян Поліщук

Помер Іван Мазепа

В жахливий день біля Полтави

Від шведів щастя утекло,

Навкруг, порубане, криваве,

Все військо Карлове лягло.

Військова міць, воєнна слава,

Така ж, як ми, її раби, —

Майнула до царя, лукава,

І врятувався мур Москви.

Байрон "Мазепа"

Народився Олександр Довженко

«Товаришу мій Сталін, коли б Ви були навіть богом, я й тоді не повірив би Вам, що я націоналіст, якого треба плямувати й тримати в чорному тілі. Коли немає ненависті принципової, і зневаги нема, і недоброзичливості ні до одного народу в світі, ні до його долі, ні до його щастя, ні гідності чи добробуту,— невже любов до свого народу є націоналізм? Чи націоналізм в непотуранні глупоті людей чиновних, холодних діляг, чи в невмінні художника стримати сльози, коли народу боляче?..».

Олександр...

Створено Українську Національну Оборону ("Карпатська Січ")

Заснування «Української Національної Оборони» стало гідною відповіддю на виклик перед яким опинилися українці Закарпаття. УНО ставила собі за мету: «об’єднання української молоді та молодих духом людей для оборони українських природних прав і спільного наступу на ворожі позиції серед українського населення»

Народився Дмитро Донцов

За яку Україну? За Україну вільну від обіймів московського спрута, вільну від будь-якої Москви, Україну на руїнах потворної імперії і захланного загарбницького народу. За Україну, звільнену від змори тоталітаризму, совєтського та соціалістичного, який тепер прокладає собі тріумфальну дорогу в цілий світ...

Д.Донцов

Народився Іван Франко

Лупайте сю скалу! Нехай нi жар, нi холод

Не спинить вас!

Зносiть i труд, i спрагу, й голод,

Бо вам призначено скалу сесю розбить

І. Франко

Відозва "Проти Погромів"

Час уже зрозуміти, що мирне єврейське населення — їхні діти, їхні жінки, так само, як і ми — було поневолене й позбавлене своєї національної волі.

С. Петлюра

День незалежності

День Незалежності України — державне свято, що відзначається з 1991-го щороку 24 серпня.

День прапора

Жовто-блакитні барви символізували Київську Державу ще до християнізації Русі.

День народження Василя Тютюнника

   

    У вузькопрофільних виданнях, присвячених історії України 1918-1920 років, систематично вказуються неправильні дані з біографії Тютюнника, зокрема, дата його народження – 1882 рік. Але, судячи по послужному списку російської армії, який зберігається в Москві в російському державному військово-історичному архіві, Василь Никифорович народився 17 липня 1890 року на хуторі Куторжу, що поблизу Хорола Полтавської губернії.

   Закінчив чотирьохкласне Хорольське міське училище. Закінчив Тифліське юнкерске училище, служив офіцером піхотних частин російської армії, брав участь у російсько-японській та Першій світовій війнах. В 1917 — підполковник, командир батальйону 25-ї Сибірської стрілкової...

Помер Іван Сірко

За переказами, вже народження Івана Сірка було незвичайним — хлопчик народився з зубами, чим налякав всіх присутніх. Батько вирішив всіх заспокоїти та заявив, що Іван «зубами буде гризти ворогів»

Народився Григорій Галаган

Григо́рій Па́влович Ґалаґа́н — громадський діяч, українофіл, меценат.

Народилася Олена Теліга

Не бійся днів, заплутаних вузлом,

Ночей безсонних, очманілих ранків.

Хай ріже час лице — добром і злом!

Хай палять серце — найдрібнійші ранки!

Олена Теліга

Народився Олег Ольжич

Олег Ольжич - український поет, археолог і політичний діяч, син Олександра Олеся.

Народився Кузеля Зенон

видатний український мовознавець, бібліограф, історик, журналіст, етнограф, громадський діяч.

Народився Марко Черемшина

"Скільки разів возьме кріпкии мороз, стільки разів віє холодний вітер та й навіває нову верству снігу. Стільки ж разів більшає біль і терпіння хорої вдови Кравчихи"

Марко Черемшина "Сльоза"

Трясило Тарас під Переяславом розгромив поляків.

Хрещений татарин з Криму, дійсне ім'я Хассан.Відомий під січовим іменем Тарас Трясило.

Народився Панас Саксаганський

"від матері, діти вперше почули про театр. Вона знала напам'ять усю «Наталку Полтавку», і не тільки знала, а й уміла надзвичайно цікаво проказувати окремі ролі та відображати різних дійових осіб… Завдяки нашій матері мої старші брати, сестра Марія і я теж знали всю «Наталку» напам'ять. "

Панас Саксаганський

Помер Пилип Орлик

Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького” (“Pacta et Constitutiones legum libertatumqe Exercitus Zaporoviensis”)

Почалося Кінгірське повстання

  

 Сьогодні Кенгір - мікрорайон міста Джезказган у Карагандинській області Казахстану. А в 1950-х роках це було селище на річці Каракінгір, у якому розквартирувалося 1952-го управління шістьма навколишніми концтаборами, розміщеними в радіусі 75 кілометрів. 1954 року 20698 вічно голодних каторжан (головним чином - політичних, а в тому числі - 16677 чоловіків та 4021 жінка) видобували тут виснажливою працею мідну й марганцеву руду та споруджували об’єкти промислового і громадського призначення.

   Причому взимку - на лютому морозі. За даними одного із в’язнів Кенгіру - Ярослава Гомзи, з тих 7,5 тис. каторжан, яких етапували 1944 року на Джезказганщину, уже через рік у живих залишилося до 300. Та й ті були...

Народився Симон Петлюра

Але в хвилину винятково важкої проби, якій піддане тепер наше національне почуття, ми повинні виявити і відповідне, нашому національному розвиткові, розуміння сучасних подій, здоровий політичний розум та організовану волю нації, що тисячами ниток, — кровних, племінних, економічних та історичних — зв'язана з країною, що стоїть зараз проти Німеччини та Австро-Угорщини.

Симон Петлюра "Війна і українці"

Народився Ли́па Ю́рій

Може, тих генеральних ідей української свідомости треба шукати не тільки серед вигнанців і в окраїнних землях? Адже ж вигнанцем може себе почувати українець і в самім осередку України, відчувати розпач і гнів в центрі тої цілости, загроженої жорстоким расовим викорчовуванням. Ті синтетики знаходяться в більшому напруженні, ніж емігранти й окраїнні діячі. Вони слухають виття скаженої бурі в верховіттях українського дерева і переживають на всю глибину струси українського коріння.

Ю.Липа "Призначення...

Помер Михайло Старицький

Михайло Старицький увійшов в українську літературу як поет, прозаїк, драматург, перекладач, актор, режисер і організатор реалістичного професіонального театру.

Народився Крушельницький Мар'ян

"Якщо театр був йому дружиною, то музика була його коханкою", - говорив про Мар'яна Крушельницького Олександр Корнійчук.

День народження В'ячеслава Прокоповича

Прокопович В'ячеслав Костянтинович-політичний і громадський діяч, педагог, публіцист і історик.

 

День народження В'ячеслава Липинського

«Не демократ я тому, що не визнаю за народом нічим не обмежених, самодержавних, суверенних прав так само, як не визнаю і нічим не обмеженої, самодержавної монархічної влади... І не вірю в те, щоб правда і добро ісходили від розпалених агітаторами хвилевих пристрастей випадкової арифметичної більшості, а навпаки вірю в досвід історії людства, який вчить, що всі громадські цінності були завжди сотворені уміючою панувати над своїми та чужими пристрастями, організованою та непохитною в своїх переконаннях меншістю»

 

(В’ячеслав...

День народження Зенона Коссак-Тарнавського

«Я переконаний, що всі закиди з боку обвинувачення є правильні і що Коссак у всьому винний. Але маємо справу з цілком іншою, ніж решта, людиною. Це надзвичайно інтелігентний хлопець. Зенон Коссак — це націоналіст у краватці і салонний революціонер. Його нелегко спіймати».

День народження Миколи Лисенка

"А нам треба розбуркати сили,

Щоб піднять свого брата з могили,

Просвітить вікового раба."

Зверненя Старицького до М. Лисенка

Помер Мирослав Січинський

Мирослав Січинський - український громадсько-політичний діяч, перший український національний терорист.

Народився Устим Кармелюк

Устим Кармелюк - український національний герой, керівник повстанського руху на Поділлі у 1813—1835 роках проти національного і соціального гніту.

Повідомлення про смерть ген. Романа Шухевича — Тараса Чупринки

"Боротьба за волю українського народу, за його суверенне державне існування і розквіт стала змістом життя Романа Шухевича - людини виняткового гарту" Петро Дужий

Народився Володимир Івасюк

Батьківщино моя,

Коли прийде гроза,

Дай їм зброю також,

Щоб грізнішою стать.

Володимир Івасюк

день народження Мирона Кордуби

Мирон Кордуба - вчений, публіцист, історик, письменник.

Загинув Іван Богун

27 лютого Іван Богун був розстріляний поляками під Новгород-Сіверським

Народився Петро "Полтава" Федун

«викликати протибільшовицьку революцію у всесоюзному масштабі. Це надзавдання. Але тільки ставлячи надзавдання, можна добиватися і добивалася ОУН успіху. Бо у кожний окремий момент історії всякого революційного руху завдання цього руху завжди набагато перевищують його т. зв. реальні можливості, і, особливо - стан його т. зв. реальних сил.» - Петро "Полтава" Федун

Народився кардинал Йосип Сліпий

Крізь терни до зірок - ця латинська фраза супроводжувала кардинала Йосипа Сліпого протягом усього життя

День народження Дмитра Скоропадського

«Наша сила — в наших українських людях. Виживуть вони — постане Україна!» - Гетьман Павло Скоропадський.

День народження Валер'ян Підмогильний

"Людськiсть хитається мiж дикунством i культурою. А їх треба поєднати, не протиставити!" - Валер'я Підмогильний

Битва під Крутами

«Прийшов грізний час для нашої Батьківщини. Як чорна гайворонь, обсіла нашу Україну російсько-«большевицька» грабіжницька орда, котра майже щодня робила у нас нові захвати, і Україна, одрізана звідусіль, може врешті опинитись в дуже скрутному стані.

День Народження Павла Чубинського

Слід, що його залишив він в етнографії, заслуги його такі великі, що їх вистачило б і на декількох професіональних вчених.

Акт Злуки

Віднині на всіх українських землях, розділених віками, Галичині, Буковині, Закарпатській Русі й Наддніпрянщині буде єдина велика Україна. Мрії, задля запровадження яких найкращі сини України боролися і вмирали, стали дійсністю

Народився Євген Онацький " Винар"

Батьківщина — це синтеза духу й території; це синтеза всіх національних вартостей, що їх витворив за час свого історичного життя і що ними живе народ, який заселює ту територію”.

День народження Василя Стуса

Народе мій, коли тобі проститься

крик передсмертний і тяжка сльоза

розстріляних, замучених, забитих

по соловках, сибірах, магаданах?

Василь Стус

День народження Степана Бандери

Українська національна революція — це боротьба за саме життя і волю народу та людини, а також боротьба за зміст, підстави й форми життя, за його розвиток і за поступ;

День смерті Павла Полуботка

"Нашто мнъ жизнъ, когда я не могу быть полезным отчизнъ".

День народження Петра Могили

релігійний і культурний діяч, богослов і мислитель

371 річниця Кумейківської битви

Кумейківська битва - це одна із найзначніших і найтрагічніших битв в історії національно-визвольних змагань українського народу в сімнадцятому столітті.

День нородження Андрія Мельника

“Будіть віру в прийдешнє, в Українську Самостійну Державу, в якій не буде місця ні для визиску людини людиною, ні для національного гноблення, ні для затиску вільної думки, в якій український нарід буде свобідним господарем на своїй землі і по своїй волі”

1 грудня - річниця Всеукраїнського референдуму

"Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?"

День народження Костя Левицького

29 листопада 1859 року народився найвизначніший політичний діяч Галичини кінця 19 століття — першої половини 20 століття.

День народження Дмитра Яворницького

25 листопада 1855 народився "запорозький характерник" - один із прототипів картини Іллі Рєпіна "Запорожці"... пишуть листа турецькому султану.

75 роковини Голодомору

Голод в сільських районах СРСР 1931-33 рр., зокрема України, викликаний злочинними організованими заходами комуністичних керівників УРСР і СРСР. Силові реквізиції продуктів харчування у селян спричинили масову загибель сільського населення України і півдня Росії, переважну більшість якого становили українці. Це дає підстави говорити про геноцид українського народу комуністичним режимом.

"Дела на Украине из рук вон плохи. […] Плохо по линии ГПУ. Реденсу не по плечу руководить борьбой с контрреволюцией в такой большой и своебразной республике, как Украина […] Мы можем потерять Украину".

Сталін - Кагановичу (1932)

"[...] крестьянство представляет основную армию национального движения, [...] без...

Трагедія під Базаром

21 листопада 1921 року більшовики розстріляли під містечком Базар 359 полонених українських вояків учасників Другого Зимового Походу Армії УНР.

17.11. 1921 в с. Малі Міньки поблизу смт. Базар (нині Народицького р-ну Житомирської обл.) у ході другого Зимового походу в бою з радянськими військами (9-та Кримська кавалерійська дивізія, командир Г. Котовський) зазнала поразки Волинська група Армії УНР під командуванням ген.-хорунжого Ю.Тютюника. 

21.11.1921 жителів Базару більшовики зігнали подивитися на страту. Полонених, після дводенного перебування замкненими в голоді і холоді, вишикували біля заздалегідь викопаного рову. Котовський особисто хлопцям пропонував покаятися і перейти на бік Червоної армії. У відповідь пролунав голос...

Придушення більшовицького повстання у Києві

11-13 листопада 1917 року Український полк, сформований з делегатів III Всеукраїнського військового з'їзду, придушив більшовицьке повстання у Києві.

День комуніста

Сьогодні комуністи святкують своє найбільше свято - річницю державного перевороту 1917 року.

Перехід Івана Мазепи на сторону Швеції

4 листопада 1708 р. гетьман Іван Мазепа оголосив Петру I про свій перехід на сторону Швеції та почав маневр на з'єднання з військами Карла XII

Меценат Бетховена

2 листопада 1752 року у Глухові народився Андрій Розумовський.

"Листопадовий зрив"

Листопадове повстання у Львові. Українці перебрали владу в Галичині.

Перший концерт ВВ

30 жовтня 1987 року у Києві дебютував гурт ВВ

Останній кошовий отаман Запорізької Січі

31 жовтня 1803 р. помер Петро Калнишевський, останній кошовий отаман Запорізької Січі

День народження Нестора Махна

26 жовтня 1888 р. народився Нестор Махно, український повстанський отаман.

Вирок у справі УВО

20 жовтня 1933 р. Голова ГПУ УСРР В. Балицький затвердив звинувачувальний висновок у справі "Української військової організації" ("УВО").

Проголошення ЗУНР

18 жовтня 1918 р. Проголошення Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) і створення Української Національної Ради у Льво

14 жовтня - свято української зброї

14 жовтня - свято Покрови Пресвятої Богородиці, відоме ще з козацьких часів як Козацька Покрова.

Депортація сімей політв'язнів в СРСР

13 жовтня 1948 — Рада Міністрів СРСР прийняла ухвалу про виселення сімей «бандитських і націоналістичних елементів».

Щоб мати змогу залишати коментарі, необхідно зареєструватись.

logo 1

© 2008 SlavaUkraini.org | Design by 2D Studio