Тарас Трясило

12.06.09

    Тарас Федорович — гетьман Війська Запорозького нереєстрового, організатор походу в Крим, учасник Смоленської війни 1632 — 1634, керівник антиурядового козацько-селянського повстання 1630 року.

    Відомий під січовим іменем Тарас Трясило. Хрещений татарин з Криму, дійсне ім'я Хассан. Дата народження невідома.

    Під час 30-літньої Війни командував загонами козаків-найманців на австро-угорський службі. Відзначився багатьма злочинами проти протестантських мешканців Словаччини та Угорщини. У березні 1630 року Тарас Федорович став на чолі селянсько-козацького повстання проти Польщі.

    У боях під Корсунем і під Переяславом повстанці розбили польське військо і в червні примусили польського гетьмана С. Конєцпольського підписати угоду в Переяславі. Невдоволений угодою, Федорович, скинений з гетьманування, відійшов з невдоволеними козаками на Запорізьку Січ, де робив спроби підняти нове повстання. Брав участь найманцем у Тридцятилітній Війні, московсько-польській війні 1632—1634, що велась за Чернігово-Сіверську і Смоленську землі. На козацькій раді в Каневі взимку 1634—1635 рр.

    Федорович закликав до повстання проти шляхетської Польщі. Потім із частиною козаків пішов за Дон. У 1635 р. вів переговори з московським урядом про переселення 700 козаків на Слобідську Україну. Навесні 1636 р. після повернення із Дону Федорович їздив до Москви з проханням про перехід частини українського козацтва на службу до Московської держави.

    Але його пропозицію було відхилено, бо московський уряд не бажав загострювати відносини з шляхетською Польщею після невдалої московсько-польської війни 1632—1634 рр. В козацьких літописах говориться, що Федорович помер через дев'ять років після повстання, отже 1639р.

повернутись

Щоб мати змогу залишати коментарі, необхідно зареєструватись.

logo 1

© 2008 SlavaUkraini.org | Design by 2D Studio