Мирослав Симчич

14.10.08

В одному з боїв Симчич зі своєю сотнею розгромив полк НКВС, який під командуванням ґенерал-майора С.Дергачова прямував на каральну операцію в район с. Космач. Цей бій Симчич називає "Мій коронний бій з московськими імперіалістами". 

Народився 05.01.1923, в с. Березів Вижний Косівського р-ну Івано-Франківської обл. Командир сотні УПА, у радянських тюрмах і таборах провів понад 32 роки.

Одружений, має двох дітей. Набув спеціальности техніка-будівельника. Працював токарем і слюсарем. 

1941 року вступив до молодіжної організації ОУН у с. Березів Вижний. 20.10.43 вступив до УПА, в лавах якої воював до 1948. В одному з боїв Симчич зі своєю сотнею розгромив каральний полк, який під командуванням ґенерал-майора С.Дергачова прямував на каральну операцію в район с. Космач. Цей бій С. називає "Мій коронний бій з московськими імперіалістами". 

Засуджений 1949 Івано-Франківським Військовим трибуналом за участь в УПА на 25 р. позбавлення волі. Дивом вижив у жахливих умовах етапів і таборів. 

Потрапив до табору, де керівництво активно використовувало допомогу банди злочинців із ув'язнених для "порядкування". Одного разу мусив, захищаючи своє життя, вступити з ними в бійку. Йому допомогли товариші. Оперуповноважений Воронцов, який спровокував бійку, сфабрикував справу про "націоналістичне угрупування". Усім вісьмом додали по 10 р. (1953). 

1956 Комісія Верховної Ради СРСР скоротила термін покарання до 10 р.. 1963 Симчича звільнили. Однак 30.01.68 він знову заарештований за т.зв. "нововиявленими обставинами". 

1976 Симчич звертався до Комісії з прав людини ООН. 

1979 подав заяву в МВС і в КДБ з проханням або перевести його назад до 35-го табору Пермської обл., або в Запорізьку обл. (де жила його сім'я), оскільки в новому таборі з його здоров’ям умови надто тяжкі, і дружині дуже важко до нього добиратися. "За 27 років ув’язнення я повністю втратив здоров’я. За 8 років Колими цинга знищила всі зуби", писав Симчич. На вимоги писати листи російською мовою Симчич відповідав відмовою. Після тригодинної розмови з ним працівник Пермського УВТУ полковник Карпов сказав йому: "Я бачу, вас не перевиховали за 27 років, а я тим більше не берусь. Залишайтеся зі своїми переконаннями". 

22.01.82 в Запоріжжі в помешканні дружини Симчича за її відсутности був проведений таємний обшук. Упродовж півтори години невідомі щось робили в квартирі. Міліція, яку викликали сусіди, відмовилася від втручання. 

1982 С. засуджений у таборі за ст. 187-І КК УРСР на 2,5 р. таборів "за наклепи на радянський державний і суспільний лад". 

Звільнений у 1985. Усього відбув 32 роки, 6 місяців і 3 дні. 

Ще рік перебував під наглядом. 

Пенсіонер, живе в м. Коломия Івано-Франківської обл. 

 

Інтерв'ю із сотенним УПА Мирославом Симчичем з документального фільму "Війна Мирослава Симчича" знятого УНТК. Режисер Олександр Рябокрис.

повернутись

Щоб мати змогу залишати коментарі, необхідно зареєструватись.

logo 1

© 2008 SlavaUkraini.org | Design by 2D Studio