Федір Уваров

09.10.08

Федір Уваров увійшов в історію Визвольних змагань як військовий отаман Холодного Яру. Його державним ідеалом була незалежна Україна разом із Кубанню. За цю ідею він боровся, за цю ідею він і загинув.

Кубанський козак, колишній штабс-ротмістр царської армії, григоріївський отаман. Під час повстання під проводом Матвія Григор'єва командував відділом, який налічував до півтори тисячі чоловік. Мав у своєму підпорядкуванні бронепотяги, гармати, 24 кулемети. Полк Уварова відзначався високою дисциплінованістю. Звільняв від більшовиків м. Черкаси, ст. Бобринську та інші населені пункти, а від червоного Чигиринського полку Свирида Коцура - м. Чигирин.

У червні - липні 1919 р. на нараді в м. Медведівці вибраний Військовим отаманом Холодного Яру - командуючим з'єднаними силами Холодного Яру, до яких увійшов відділ самого Уварова в 1000 бійців та Медведівський курінь Василя Чучупака в 400 козаків і старшин. "Ідейного розходження між обома отаманами не було, - писав Сергій Полікша, - бо Чучупака боровся за незалежність України, а Уваров, хоч і не зовсім чисто балакав по-українськи, ставив за ціль боротьби незалежну українську державу вкупі з Кубанню". За версією С. Полікши загинув в околицях Холодного Яру (коло ст. Знам'янки) в бою проти більшовиків, вірогідно у липні 1919 р. 

 

повернутись

Щоб мати змогу залишати коментарі, необхідно зареєструватись.

logo 1

© 2008 SlavaUkraini.org | Design by 2D Studio