Самійло Кішка

08.02.10

   Народився близько 1530 року у шляхетській сім'ї в Каневі, здобув добру освіту. З 1550 року Кішка брав участь у походах Дмитра Вишневецького де набув великого бойового хисту, завзяття та великого авторитету серед козацтва. Тому не випадково, що після загибелі Вишневецького його у 1564 році обирають гетьманом.

Каже Лях Бутурлак:

«Ой, Кішко Самійлу, гетьмане запорозький,

Батьку козацький! Добро ти вчини,

Віру християнську під нозі підтопчи.

Хрест на собі поламни!

А ще будеш віру християнську під нозі топтати

Будеш у нашого пана молодого за рідного брата пробувати!»

Перше гетьманування:

Ставши гетьманом, він взявся доробити те, що не вдалося Вишневецькому, а саме: відкрити запорожцям, шлях на море. Вишневецький зруйнував Аслам-город, що заступав запорожцям шлях до моря, та, певно, не встиг використати того здобутку, бо історія не дає звісток про жоден похід козаків на море за часів Байди. Кішка ж схотів використати здобутки свого попередника і почав лагодитись до походу на море та будувати чайки. Запорожці раділи замірам свого гетьмана, бо з боку моря — з турецьких галер-каторг та надбережних городів — їм вчувався стогін братів-невольників. Вони охоче взялися до будування чайок і ще до року 1568 Самійло Кішка вже встиг вийти на Чорне море і наробити туркам великої шкоди.

  Це підтвержується тим, що  1568 король польський Жигмонт Август, через скарги турецького султана на козацькі морські напади і через погрози його помститись, видав універсал про те, щоб козаки зійшли з Низу, тобто з Запорожжя, на Україну, оселилися біля пограничних замків та були на королівській службі. Запорозькі ж козаки королівського універсалу не послухали. Великого Лугу та південних степів не покинули і писатися у реєстр не схотіли, бо не хотіли поступитися своєю волею. Скільки років гетьманував на Запорожжі Самійло Кішка і скільки разів виходив він на море — невідомо, тільки знаємо з народної думи, що врешті турки захопили його у неволю. Хто гетьманував на Запорожжі  після Самійла Кішки — невідомо; історія дає тільки звістку про те, що у 1574 запорожці ходили морським походом на турецькі дунайські городи під проводом кошового отамана Покотила.

Тогді Кішка Самійло полуночної години дождав,

Сам між козаків устав,

Кайдани із рук, із ніг у

Чорнеє море пороняв;

У галеру вхожає,

Козаків побужає,

Саблі булатнії на вибір вибирає,

До козаків промовляє:

«Ви, панове-молодці,

Кайданами не стучіте,

Ясини не вчиніте, 

Нікотрого турчина в галері не збудіте...»

Друге гетьманування:

У тяжкий час мов сонце освітило козацтво — повернувся з турецької неволі гетьман Самійло Кішка.Хоч яка була тяжка турецька неволя і хоч яка вона була довга, а не вбила у серці Самійла Кішки ні любові до рідного краю, ні козацького завзяття й хисту, і він врятувався з неволі сам та ще й товаришів своїх визволив і привів на Україну. На Україні старий, посивілий у неволі гетьман дуже був вражений одміною у відносинах поляків до українців і навпаки, а ще дужче його вразив розбрат, між самими козаками. Незважаючи на дуже складне становище, у якому Кішка застав Україну й козацтво, він надзвичайно хутко й розумно розібрався у тому становищі і повернув всі справи на користь України й козацтву.

   Розуміючи, що тільки у єднанні сила, новообраний гетьман першим ділом взявся погодити козаків реєстрових і запорожців. Давня слава Самійла Кішки жила ще у народі і зразу підняла козацтво на ноги. Наприкінці того ж 1599 року Кішка повів спільне козацьке військо у Молдову допомагати волоському воєводі, що повстав проти турків. Той похід теж відбувся щасливо і зміцнив славу старого козацького гетьмана. Повертаючись з Молдови, Кішка заїхав у Київ на прощу і розпочав там будувати церкву Миколи Доброго на згадку про своє визволення з турецької неволі. Наприкінці весни  1600 року господар волохів Михайло напав на польського ставленика.Коронний польський гетьман Замойський звернувся до Війська Запорозького, закликаючи його до участі у поході, обіцяючи за те ласку короля та грошову зарплату. Кішка скористався такою нагодою, щоб досягти повернення козакам прав, наданих Стефаном Баторієм, і почав умовляти козаків не йти служити тому королеві, котрий проголосив козаків своїми ворогами. Козаки послухали старого гетьмана і не, рушилися з Січі, а тим часом потреба Польщі  в козаках все дужче зростала, і врешті Кішка діждався, що королю самому довелося власноручним листом звернутися з проханням до тих, кого він засудив на знищення. Під Буковим, біля Плоешт, стався бій козаків та поляків з молдаванами, і, як писав королю Замойський, «козаки під ворожою пальбою гарматною й рушничною брели болотом та водою вище пояса і, ударивши разом з польською піхотою на ворожі окопи, вибили звідтіля молдаван». Не встигла закінчитись ця війна, як підскочила нова війна Польщі з шведами. Під утиском домагань Кішки польський сейм на початку 1601 року мусив видати закон, по якому засуд 1597 року був з козаків знятий, постанова про скасування козацтва була роздерта і козакам були повернені їхні давні права.

   Поставивши козацтво на міцний грунт, гетьман Кішка подбав про те, щоб козаки і з свого боку додержали умов. Війна була затяжна, бо людям, як і коням, не вистачало  припасів. Старий гетьман вжив всіх заходів, щоб вдержати козаків на війні і, щоб надати їм жвавості й завзяття, сам водив їх у бої. У одному з таких боїв, під містом Фелином, року 1602 Самійло Кішка загинув козацькою смертю — був вбитий кулею. Тіло Самійла Кішки козаки з великою пошаною перевезли у рідне його місто Канів і там поховали урочисто з пальбою за козацьким звичаєм. Його місце зайняв Гаврило Крутневич.

   За ішною версією гетьман Кішка ще брав участь у Цецорській битві 1620, помер у 1620 і похований у Каневі. Та, слід зважати, що тоді б Кішці мало були близько 90 років.

Тогді Лях Бутурлак із ліжка вставає,

До Кішки Самійла прибуває,

У ноги впадає,

Словами промовляє:

«Ой, Кішко Самійлу, гетьмане запорозький,

Батьку козацький!

Не будь же ти на мене,

Як я був на останці віка мойого на тебе!

Бог тобі да поміг неприятеля побідити,

Да не умітимеш у землю християнськую входити!

Добре ти учини:

Половину козаків у окови до опачин посади,

А половину у турецькее дорогеє плаття наряд

повернутись

Щоб мати змогу залишати коментарі, необхідно зареєструватись.

logo 1

© 2008 SlavaUkraini.org | Design by 2D Studio