Як виховати в собі чеченця?

02.03.09

26 лютого у Києві відбулася презентація нового видання книги Юрія Горліса-Горського "Холодний Яр". Це видання яскравих спогодів про участь у визвольній боротьбі 1917-22 рр. в Центральній та Східній Україні.

Незмінний видавець і редактор Роман Коваль допрацював культову книгу новими біографічними даними, фотографіями та історіографічними доповненнями. Хлопці з гурту Рутенія виконали кілька пісень, нам зокрема дуже сподобалася "Скоростріл, куфайка" (відео версія). А представник сайту "Слава Україні!" на презентації виголосив промову, яку і публікуємо. 

 

Роман Коваль підписує примірники "Холодного Яру".

 

Чому нас вчить Холодний Яр?

 Дуже простим, але дієвим речам:

 1. Не прощати образ національної гідності. Як от пам'ятник Катерині у Одесі, наприклад. 

2. Не боятися крайніх засобів, адже часто вони є найефективнішими. Наприклад, скільки можна терпіти знущання чиновників над громадянами? У наших сусідів чехів є дієвий спосіб боротьби - відома празька дефенестрація. Хабарників просто викидали через вікна.

3. Боротися до кінця, навіть якщо, здається, шансів немає. Пам'ятаєте "таваріща Багдана" якому комуністи співали "Ще не вмерла Україна"? Або покарання Петрусем карателя Лопати? 

На все приходить час відплати. Холодний Яр вчить нас, що карати злодіїв потрібно якнайшвидше, а не чакати що їм воздастся. Колись. Від когось. Може.

Холодний Яр - культова книга, якою захоплювалося не одне покоління українців. В УПА, що діяла десятиліттями пізніше, був навіть курінь мені Холодного Яру. А в Чигиринському районному КДБ аж до 70-х років був “уполномоченний” щодо холодноярських справ.  

 "Украина не маленькая и не бедная страна. Если украинская власть сможет пробудить в народе уверенность и веру в собственные силы, поможет народу ощутить собственное достоинство, то Россия останется при своих авантюрных интересах, а Украина избежит кремлевского капкана. Проблема не в экономике страны, а в сознании людей ее населяющих".

 Як Ви думаєте хто це сказав?

…Шаміль Басаєв, командир чеченських бойовиків.

 То ж як виховати в собі чеченця? 

Ну по-перше, прочитати Холодний Яр. Ця книга має бути у кожній бібліотеці, її необхідно активно поширювати. Я пропоную організувати інформаційну кампанію, яка б привертала увагу молоді до неї. У Слава Україні! є щодо цього готова пропозиція.

По-друге, зняти художній фільм. І для цього не потрібні мільйони, а перш за все бажання, як казав чеченський командир. Чого варта тільки ось ця сцена з книги: “Думка побігла до дорогих, зрівняних із землею могил, по степах Херсонщини, лісах і узгір'ях Чигиринщини, над Дніпром, над Богом, на Лису гору... Розтинала землю й приглядалася до кістяків борців... Розрізала схил Холодного Яру... Розгвинтила гарматну гільзу... Хоч і потемнів прапор, та ще видно слова пророка – "І повіє новий вогонь з Холодного Яру". Слава Україні!

Дякую!

 

PS: нове видання "Холодного Яру" можна і треба придбати за тел. 8 (044) 242-47-38, історичний клуб "Холодний Яр". 

 

Назву цієї статті запозичено зі статті Андрія Куліша з однойменною назвою.  

 


повернутись

Щоб мати змогу залишати коментарі, необхідно зареєструватись.

logo 1

© 2008 SlavaUkraini.org | Design by 2D Studio