Передвиборчі обіцянки та празька дефенестрація

24.12.08

Політики завжди багато обіцяють... і мало виконують із наобіцяного. Однак українські політики довели, що світові рекорди з брехні ще можна побити. У наших сусідів є дієвий план як боротися з такими рекордсменами.

Згадаємо для прикладу, що нам обіцяла політична сила Президента у 2004-06 рр. (дивіться зображення нижче) і порівняємо з тим, що маємо сьогодні. Різниця вражає. І це стосується не тільки НУ, але й без вийнятку усіх політичних сил в Україні.

Про сучасних українських політиків ще в 1935 році гарно сказав Микола Сціборський:

"В стремлінню здобути виборчі голоси, партійні чинники послуговуються різного роду груповими блокуваннями, закулісними інтригами, неморальними компромісами, підкупом і корупцією, як також і штучними засобами впливання на суспільну опінію в бажаному для них напрямі. Ці методи профанують і викривлюють значіння самого виборчого принципу, і перетворюють проголошену демократією за "святе святих" свободу слова й думки в спекулятивний середник збаламучення, засліплення, обдурення і провокування народніх мас з одною метою: "вибити" з них побільше голосів за кандидата даної партії...

Сучасний парламентаризм витворює свого роду "спеціалістів" від політики, цілком відірваних від народного ґрунту. Партійні комітети стають "торгівельними бюрами", де можна купити-продати суспільний інтерес по в подобі. Це давно вже привело до скупчення в проводі партій різних неморальних суспільних покидьків, а самій політичній діяльності надало в народній опінії характеру несумлінного і своєкорисного гешефтмахерства. В наслідок - найкращі, здібні, творчі елементи суспільства з відразою відвертаються від політики." (М. Сціборський, "Націократія").

Але говорити можна багато. На це власне і розраховують брехуни при владі: що народ буде лише скаржитися сидячи на кухнях своїх квартир. В цьому плані контрастним і дуже прикладним є досвід наших сусідів чехів:

"Празька дефенестрація (лат. de fenestra - через вікно) - під такою назвою відомі дві події в історії Чехії: перша в 1419 друга в 1618. Обидві послужили поштовхом до тривалих конфліктів у Чехії і сусідніх країнах.

Перша празька дефенестрація — вбивство сімох членів міської ради натовпом радикальних Гуситів 30 липня 1419 шляхом викидання їх з вікна на площу. Тих чиновників, які не загинули при падінні, громадяни добивали на бруківці внизу. 

Друга празька дефенестрація — центральна подія, що призвела до початку Тридцатирічної війни в 1618. Чеська аристократія виступала проти обрання Фердинанда, герцога Штірійсього і провідника Контрреформації королем Богемії. 

У Празі 23 травня 1618 року протестантські дворяни на чолі з графом Турном викинули імперських намісників Вільяма Славата і Ярослава Мартініца і їх писаря Фабріциуса в рів з високого кріпосного вікна в Празькому граді. Вони не загинули, оскільки впали в купу гною. Католицька церква пояснювала їх порятунок допомогою ангелів в їх праведній справі.

З матеріалів журналу Український Тиждень та веб-сайту Вікіпедія.   

 

 

 

PS: я пишу про обіцянки НУ, тому що голосував саме за цей блок і їх кандидата у Президенти. До інших політичних рухів у мене немає претензій, оскільки я їх ніколи не підтримував. Дійсно, "Україна у вас була одна" і ви її успішно просрали, панове мудозвони. 

Назар Гриник 

повернутись

Щоб мати змогу залишати коментарі, необхідно зареєструватись.

logo 1

© 2008 SlavaUkraini.org | Design by 2D Studio