Бойовий гопак: шлях здоров’я і духовної досконалості

11.11.11

Бути сміливим та сильним, як у кіно. Вміти захистити себе і досягти духовного самовдосконалення. Щоб  правильно вибрати секцію з бойових мистецтв, не нашкодивши ні собі, ні оточенню треба знати на чому базується кожен вид боротьби.

Бойовий гопак сприяє гармонійному фізичному та духовному розвитку особистості українця завдяки багатим  історичним традиціям бойового вишколу лицарів України та сучасним методикам фізичного виховання. 

  «Слава Україні! – Героям слава!» цими словами  починаються заняття з бойового гопака.

Тут є чотири напрямки розвитку: оздоровчий, фольклорно-мистецький, спортивний та бойовий. Тренування починаються і закінчуються молитвою.

Тут практикують дихальні вправи, вивчають пісні, історію і традиції.Також тут проводять оздоровчі табори для дітей – живуть просто неба та купаються у гірських річках незалежно від пори року та погоди.

 Учитель бойового гопака у школі імені Івана Богуна Андрій Гачкевич розповідає, найменшим учням 5 років, а верхня межа віку – необмежена. Часто буває так, що батьки приходять разом з дітьми. Син займається в молодшій групі, батько займається в старшій зі своїми.

  «Не можна сказати, які бойові мистецтва кращі, які гірші, зізнається учитель Андрій Гачкевич. Кожне має свою специфіку. Ушу виховує патріотів Китаю. Карате виховує патріотів Японії. Бойовий гопак виховує патріотів України.»

 

Дмитро Петришин займається бойовим гопаком вже 12 років. Хлопець кілька разів ставав чемпіоном України з цього виду боротьби, та найголовніше – відчув у собі дух справжнього українця. Хлопець каже, тут людські цінності ставлять на перше місце, також виховують у патріотичному дусі. Та найголовніше – навчають захистити себе.

 Дівчата теж не пасуть задніх. Ярина Калинюк, учениця Бойового гопака, каже, заняття надали їй впевненості. Зараз дівчина вишиває собі сорочку маками для майбутніх виступів. Молода українка розповідає: «Захистити себе – це нормально. Мені це подобається. Колись також були жінки-козачки, також билися.»

 Бойовий гопак набуває дедалі більшої популярності серед молоді. Адже рідні традиції, героїчне минуле та філософія, притаманна нашому краю, роблять це бойове мистецтво привабливішим за східні бойові мистецтва.

 

За матеріалами Ольги Зеліско

повернутись

Щоб мати змогу залишати коментарі, необхідно зареєструватись.

logo 1

© 2008 SlavaUkraini.org | Design by 2D Studio