Опір брехні - рецепт від субкоманданте Маркоса

16.02.11

Актуальний для нас сьогодні латино-американський погляд на пропаганду. Уривок зі звернення командира мексиканських повстанців субкоманданте Маркоса з джунглів Чіапас, 1997 рік. 

"...відбувається глобальний розлад, ми називаємо його четвертою світовою війною - неолібералізм: глобальні економічні процеси мають на меті усунення тієї маси людей, які не є корисними для правлячих груп, так званих "меншин" у арифметиці влади, але які, насправді, є більшістю населення у світі. Ми знаходимося у світовій системі глобалізації, яка готова принести в жертву мільйони людських доль.

Гігантські засоби комунікації: великі монстри телебачення, супутники зв'язку, журнали і газети, схоже, мають твердий намір представити нам віртуальний світ, створити образ, якого глобалізація вимагає.

У цьому сенсі світ сучасних новини існує для висвітлення VIP's - дуже важливих людей. Їх повсякденне життя це - те, що важливо: з ким вони одружуються, розлучаються, що їдять, який одяг вони носять і який одяг вони знімають - це все про зірок кіно і великої політики. А прості люди з'являються в мас медіа тільки на мить - коли вони когось убили, або коли вони померли. Вони існують тільки, коли вони мертві, або коли вони перебувають у в'язниці або в суді. Це не може продовжуватися. Рано чи пізно цей віртуальний світ зіткнеться з реальним світом. І це уже відбувається: це зіткнення призводить до повстань і війн по всьому світу, або того, що залишилося від світу.

У нас є вибір: ми можемо мати цинічне ставлення до засобів масової інформації і сказати, що нічого не поробиш з силою долара, яка перетворює себе у образи, слова, цифрову комунікацію і комп'ютерні мережі, які вторгаються не тільки у вигляді прямої влади, але й у вигляді формування бачення світу, того, як вони хочуть, щоб світ виглядав. Ми могли б сказати, добре "так воно і є" і нічого не робити. Або ми можемо просто зневажати їх недовірою: ми можемо сказати, що будь-яке повідомлення в монополізованих засобах масової інформації повна брехня. Ми можемо його ігнорувати і далі вести наше життя.

Але є і третій варіант, який не є ані замиренням, ані скептицизмом, ані недовірою: побудувати іншу систему - показати світу, що відбувається насправді - мати критичний погляд на світ і поцікавитися правдою, що дійсно відбувається з людьми, які населяють кожен куточок цієї планети.

Не маючи можливости прямо здолати монстра монополій ЗМІ, незалежні засоби масової інформації мають справу свого життя, політичний проект і мету: донести правду до людей. Це все більш і більш важлива роль у процесі глобалізації. Ця правда стає вузлом опору брехні. Це наша єдина можливість зберегти істину, підтримати та поширювати її, мало-помалу, як книги, що були збережені в "451 градус за Фаренгейтом" - де група людей, присвятила себе запам'ятовуванню їх, щоб врятувати від знищення, щоб ідеї не були втрачені.

 

повернутись

Щоб мати змогу залишати коментарі, необхідно зареєструватись.

logo 1

© 2008 SlavaUkraini.org | Design by 2D Studio