Автопробіг Київ-Крути

24.01.11

22 січня – офіційний день Злуки, – безперечно, визначне, важливе свято. Але справжнє об'єднання українських патріотів сходу і заходу відбувалося не в кабінетах та площах, а в окопах, полях, під градом куль та снарядів.

Бій під Крутами відбувся в січні 1918 року. Тоді близько 600 вояків армії УНР захищали підступи до Києва від 5-тисячного з'єднання більшовицьких окупантів. В бою 29 січня полягло майже 300 українських солдат, включно з 30-ма студентами-добровольцями.

 

У суботу, 22 січня відбувся автопробіг Київ-Крути під гаслом Визвольних змагань 1918-22 років "Не ридай, а добувай!". Понад сотня його учасників віддали шану героям Крут, які ціною власного життя вписали яскраву сторінку в українську героїчну історію. Автопробігівці відвідали нещодавно віднайдену могилу невідомого героя Крут у селі Печі. У похованні – один з 28 українських бійців, замордованих більшовиками Муравйова. 27 його побратимів перепоховані на Аскольдовій могилі у столиці. Поховання у Печах поки що не стало частиною Меморіального комплексу і не включене до туристичних маршрутів.

Організаторами заходу виступили звичайні громадяни, які називають своє об'єднання “Українська альтернатива”. Активісти наголошують на позапартійності та неполітичності заходу, який має на меті привернути увагу громадськості до подій, які залишаються символічними донині. Молоді люди, які взяли участь у захисті Києва від більшовицьких військ у січні 1918 року, були представниками різних соціальних верств та походили з різних куточків України. Вони з власної ініціативи об'єдналися, щоб разом захистити свою молоду державу. Фактично, справжня Соборність та День Злуки формувалися не на Софійвській площі у Києві, а в окопах під градом куль та снарядів.
Володимир Кухар, засновник ГО “Українська альтернатива”: “Сьогоднішня ситуація в Україні надто нагадує події майже столітньої давності. Не доводиться розраховувати на героїв-відчайдухів, як це було в Крутах, або на можливість відкупитися від праці для суспільства, як це часто бачимо тепер. Іншого виходу, як самим себе витягти з багна за волосся у нас немає.”


Учасники автопробігу поклали квіти на могили героїв Крут, поповнили місцеву бібліотеку книгами на тему Визвольних змагань та запропонували допомогу у впорядкуванні меморіальних місць.


Експозицію музею на території меморіалу представив його директор Валерій Сарана. Про ідеї, які закладалися в основу меморіального комплексу розповіли його творці Народний художник України Анатолій Гайдамака та Заслужений діяч мистецтв України Борис Дєдов.

 

Фото: Сашко Ратушняк, Оксана Скиталінська.

повернутись

Щоб мати змогу залишати коментарі, необхідно зареєструватись.

logo 1

© 2008 SlavaUkraini.org | Design by 2D Studio