Герої Холодного Яру заговорили

30.09.10

Вийшла у світ аудіоверсія культової книги Юрія Горліса-Горського "Холодний Яр".

Напевно однією з найбільш яскравих і найменш відомих історичних подій є збройна боротьба з червоним терором у Холодному Яру на Черкащині в 1919-22 рр. Саме там в серці України, під носом у комуністів з десяток сіл поставив кулеметні гнізда, вивісив жовтоблакитний прапор і сказав радянській владі “до свіданія”.

Сучасник подій Юрій Горліс-Горський у своїй книзі “Холодний Яр” згадує: “Під'їжджаємо. На обрізаного молоденького ясена нанизано через прорізи тринадцять людських черепів із вишкіреними зубами. До чола верхнього черепа прибито табличку з написом: "Володіння Холодного Яру. Проїзд чекістам суворо заборонений". 
Чомусь здається, що й самі кістяки сміються над цим жартом.
– Оцих сім верхніх, біліших, – це штаб ударної групи Бобринської ЧК на чолі з уповноваженим Станайтісом, латишем. А нижчих не знаю. Це мельничанські хлопці пожартували.


– Де вони їх набрали?!


– Хіба мало їх тут по лісах валяється?! Торік лисиць трупами так обгодували, що перестали курей красти по хуторах. Отак, по-людськи, подумаєш – жаль людей. Але що зробиш? Слова "боротьба" і "жаль" взаємно виключають одне одного... Ще прийдеться лисиць годувати, якщо нами не нагодують...

…Уяви собі, що було б із нашими бідними ворогами, якби хоч пів-України охопила така Холодноярщина. От я, простий собі Андрій Чорнота, можу вдарити зараз у великий монастирський дзвін, і шість-сім найближчих сіл за годину-другу дадуть десять тисяч бійців, дивізію війська, яке не знає полону, не має права на відступ, бо залишить ворогові хати і родини. А скільки дала вся Україна на заклик свого уряду?
Якби ми цього року перемогли, з усієї України лише холодноярці мали б право сказати: "Ми не пустили ворога в свої хати, не годували його своїм хлібом, не дали йому своїх синів на гарматне м'ясо".

Придбати аудіоверсію можна у інтернет-магазині Наш Формат:

Дізнатися більше про холодноярську республіку варто з сюжету телеканалу К1:

повернутись

Щоб мати змогу залишати коментарі, необхідно зареєструватись.

logo 1

© 2008 SlavaUkraini.org | Design by 2D Studio