25 перемог України. Протистояння народів України з римлянами

18.02.10

На початку ІІ ст. н. е., після загарбання Римською імперією Дакії за часів правління імператора Траяна, Римська імперія підійшла впритул до сучасних кордонів України на південному заході. Однак у відносинах із мешканцями України, зокрема й слов’янами, потужна Римська імперія виступає як сторона, що змушена захищатися.

У Наддністряншині й Причорномор’ї римляни звели потужні земляні укріплення – „Траянові вали” – з метою протистояти наступові сарматів і союзних з ними племен слов‘ян. Сліди цих валів збереглися досі. Нижній Траянів вал розташований на території сучасної Одеської області й тягнеться від с. Затока до м. Білгорода-Дністровського, Верхній Траянів вал – від м. Бендер у Молдові до р. Прут та Чорноморських лиманів, зокрема лиману Ялпуг. Траянові вали Наддністрянщини тягнуться від м. Тернополя до м. Кам’янця-Подільського. Таким чином, саме на території України зупинилася експансія Римської імперії на Схід Європи.

Римська імперія, яка в І-ІІІ ст. н.е.  перебувала на пікові своєї могутності, залишаючись єдиною наддержавою у світі, у своїх відносинах мешканцями України (скіфами, сарматами й слов’янами) виступає як сторона, що обороняється. Рим допомагає відбивати напади скіфів на Херсонес, Боспорське царство, однак ніколи не намагається взяти Скіфію під свій контроль. У 230-х рр. н. е. на Чорноморському і частині Азовського узбережжя України поселилося германське плем’я готів, яке прийшло із Скандинавії через сучасні території Німеччини й Польщі. Готи часто конфліктувало із слов’янами. Один з таких конфліктів закінчився у 376 р. вигнанням з території України частини готів – вестготів. Завдавши низку поразок армії Римської імперії, вестготи 410 р. захопили Рим. Ця подія стала шоком для стародавнього світу, перевернувши уявлення і звичний порядок речей, який для всього відомого європейцям світу тривав понад півтисячоліття.

Рим після 410 р. стає призом у руках так званих „варварських вождів”. Таким чином, плем’я вестготів, вигнане з території України сильнішими конкурентами, фактично зруйнувало Римську імперію. Володар Гунської імперії, яка в середині V ст. включала більшу частину території України, а також території Угорщини та частину території Румунії, Аттила, розгромивши в багатьох битвах візантійські війська, казав візантійському і римському імператорам, що вони в кращому випадку рівня для його воєначальників. Аттила, в армії якого були й слов’яни, нагнав такого страху на обидві імперії, що в Європі ще й у Середньовіччі лякали один одного «Бичем Божим», як його називали.   

Напрям і роки міграції вест-готів.

повернутись

Щоб мати змогу залишати коментарі, необхідно зареєструватись.

logo 1

© 2008 SlavaUkraini.org | Design by 2D Studio