25 перемог України. Розгром першої наддержави на території України

24.01.10

Вшанування трагедій і поразок, якими іноді зловживають в Україні – цінна частина історичної пам’яті. Не дослідивши власних поразок (і найголовніше – їхніх причин), не можна виключати їхнього повторення.

Однак, ця практика має і зворотню сторону. Радянська система намагалася одночасно реалізувати два завдання – не допустити знання про українську історію й привити українському народові самовбивчий мазохізм. Історичний мазохізм відрізняється від знання й розуміння історії тим, що прищеплює відчуття приреченості й паралізує волю, замість того, щоб її будити.

В історії України є періоди, коли масштабні напади ворогів відбувалися по чотири-п’ять за літо і по доброму десятку за рік. І так – протягом століть. Щоб зберегтися в цих умовах, народ не міг не перемагати. Крім перемог в численних війнах і сутичках, в історії України є перемоги, які вплинули на цілі регіони, а іноді, як у випадках розвалу імперій, і на все людство.

Цією статтею розпочинаємо цикл матеріалів під назвою "25 перемог України" історика Олександра Палія.
 
1.     Розгром першої наддержави на території України 
Греки досі пишаються результатами своїх воєн з персами. Вони описані в літературі багатьох держав світу як ключові події світової історії, про них знято десятки фільмів. В Україні приблизно в той же час була аналогічна подія, не менша за масштабом.

У 513 р. до н. е. військо перського царя Дарія Першого, перейшовши по гігантському мосту через Дунай, вдерлося на територію сучасної України. Тоді ця земля називалася Великою Скіфією і практично співпадала кордонами з територією сучасної України.

 

Скіфи-побратими. IV ст. до н.е.

Перський цар вирішив помститися скіфам за їхнє 28-літнє владарювання над Передньою Азією. Персія на той час стала найпотужнішою державою стародавнього світу. Перси завоювали землі від Греції і Єгипту до Індії.

Перси зібрали велетенське військо. Геродот повідомляє про 700 тисяч вояків крім членів екіпажів кораблів, та 600 кораблів. Це настільки велика армія для стародавнього світу, що вчені вважають повідомлення „батька історії” перебільшенням. Але в будь-якому випадку перси привели вояків із десятків підвладних їм народів і племен. Досі на Півдні України існують місця, назви яких зв’язані з походом Дарія І – Дарієвий міст, Дарієвий брід тощо.

Скіфський золотий гребінь. IV ст. до н.е.

Перський цар направив до скіфського царя Іданфірса посланника, який вимагав від скіфів принести „землю і воду”, тобто капітулювати, а також назвав себе володарем скіфського царя. Як стверджують античні історики, скіфи, почувши слово „рабство”, запалали люттю. Вони надіслали перському царю пташку, жабу, мишу і п’ять стріл, що значило – доки перси не злетять у небо, сховаються у воду, чи зариються в землю, вони не повернуться назад, вражені скіфськими стрілами. Після численних боїв перський цар вирішив утікати, залишивши в таборі для маскування худобу та поранених і слабосилих, і лише дивом сам зміг врятуватися.  Розгром армії Дарія у Скіфії вплинув на історію всієї Європи та Азії. Славу непереможної імперії було зламано. Греки та інші народи почали наважуватися на опір, який, зрештою, призвів до її падіння.

Автор: Олександр Палій

повернутись

Щоб мати змогу залишати коментарі, необхідно зареєструватись.

logo 1

© 2008 SlavaUkraini.org | Design by 2D Studio